ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Στο ιατρείο οφθαλμικών παθήσεων και
διαθλαστικής χειρουργικής του χειρουργού οφθαλμίατρου
Βασίλειου Πετρόπουλου στους Αμπελόκηπους, στην Αθήνα,
​παρέχονται ιατρικές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου
​που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες κάθε ασθενούς.

Καταρράκτης 

Κάποια στιγμή μετά την ηλικία των 50 ετών, οι περισσότεροι από εμάς είναι πιθανό να ακούσουμε το γιατρό να μας λέει: «Έχετε καταρράκτη». Ο καταρράκτης είναι η θόλωση του φακού του ματιού, η οποία προκαλεί απώλεια της όρασης που δεν μπορεί να διορθωθεί με γυαλιά, φακούς επαφής ή διαθλαστική χειρουργική κερατοειδούς, όπως LASIK. Όσο τρομακτικός και αν ακούγεται ο καταρράκτης, οι σύγχρονες επεμβάσεις καταρράκτη συνήθως μπορούν να αποκαταστήσουν την όραση που χάνεται καθώς και να μειώσουν την εξάρτησή σας από τα γυαλιά.    

Χειρουργική Καταρράκτη 

Στην εγχείρηση καταρράκτη ο φακός που έχει γίνει θολός αφαιρείται και αντικαθίσταται με έναν τεχνητό φακό (που ονομάζεται ενδοφθαλμικός φακός ή IOL), αποκαθιστώντας την όραση. Υποψήφιοι για την επέμβαση είναι άτομα με θολή όραση και ευαισθησία στο φως. Η διαδικασία διαρκεί περίπου 15 λεπτά, ενώ τυπικό αποτέλεσμα είναι η μακροχρόνια καλή όραση (σε όλες τις αποστάσεις). Ο χρόνος αποκατάστασης είναι περίπου ένας μήνας.
Αυτή η διαδικασία, που ονομάζεται φακοθρυψία, μπορεί να πραγματοποιηθεί με μικρότερες τομές, σε σύγκριση με τις παλαιότερες χειρουργικές τεχνικές, ταχύτερη επούλωση και μεγαλύτερη μείωση του κινδύνου επιπλοκών που ενδέχεται να υπάρξουν μετά από τη χειρουργική επέμβαση καταρράκτη, όπως η αποκόλληση αμφιβληστροειδούς. 
Αφού έχουν αφαιρεθεί όλα τα υπολείμματα του από το μάτι σας, ο χειρουργός εισάγει τον ενδοφθάλμιο φακό, τοποθετώντας τον με ασφάλεια πίσω από την ίριδα και την κόρη, στην ίδια θέση που είχε ο φυσικό φακός (Σε ειδικές περιπτώσεις, ένας ενδοφθαλμικός φακός θα μπορούσε να τοποθετηθεί μπροστά από την ίριδα και την κόρη, αλλά αυτές οι περιπτώσεις είναι λιγότερο συχνές). Ο χειρουργός, στη συνέχεια, ολοκληρώνει τη διαδικασία της εμφύτευσης με το κλείσιμο της τομής και ένα προστατευτικό κάλυμμα τοποθετείται πάνω από το μάτι, για το κρατήσει ασφαλές κατά τα πρώτα στάδια μετά την επέμβαση. 

Κερατόκωνος 

Κερατόκωνος είναι μια προοδευτική ασθένεια των ματιών, κατά την οποία ο κερατοειδής, που είναι κανονικά στρογγυλός, λεπταίνει και αρχίζει να διογκώνεται σε ένα κωνικό σχήμα. Εξαιτίας αυτού του σχήματος, το φως που εισέρχεται στο μάτι εκτρέπεται στο δρόμο του προς τον φωτοευαίσθητο αμφιβληστροειδή, προκαλώντας στρέβλωση της όρασης. Ο κερατόκωνος μπορεί να συμβεί σε ένα ή και στα δύο μάτια και πολλές φορές σε άτομα στην περίοδο της εφηβείας ή στις αρχές της δεκαετίας των 20. 

Κερατόκωνος: Συμπτώματα και σημεία

Όπως ο κερατοειδής παίρνει πιο ακανόνιστο σχήμα, προκαλεί προοδευτικά μυωπία και ανώμαλο αστιγματισμό, δημιουργώντας επιπλέον προβλήματα παραμορφωμένης και θολής όρασης. Η ευαισθησία στο φως είναι επίσης πιθανή. Συχνά, οι ασθενείς με κερατόκωνο αλλάζουν πολλές φορές τη συνταγή των γυαλιών τους, κάθε φορά που επισκέπτονται τον οφθαλμίατρο.    

Θεραπεία του κερατόκωνου
Όταν ο κερατόκωνος βρίσκεται σε ήπια μορφή, τα γυαλιά ή οι μαλακοί φακοί επαφής μπορεί να βοηθήσουν. Αλλά καθώς η νόσος εξελίσσεται και το σχήμα του κερατοειδούς γίνεται όλο και πιο ακανόνιστο, αυτές οι λύσεις δεν παρέχουν επαρκή διόρθωση της όρασης. Οι θεραπείες για τη μέτρια και την προηγμένη μορφή κερατόκωνου περιλαμβάνουν: 

  • Μαλακούς φακούς επαφής για κερατόκωνο
  • Σκληρούς αεροδιαπερατούς φακούς επαφής
  • Διόρθωση με σύστημα Piggyback
  • Διόρθωση με υβριδικούς φακούς επαφής
  • Ενδοκερατικούς δακτύλιους (Intacs)
  • Μεταμόσχευση κερατοειδούς (κερατοπλαστική)

Laser Μυωπίας

Laser Αστιγματισμού

Laser Υπερμετρωπίας

Διαθλαστική Χειρουργική

Στραβισμός

Γλαύκωμα